DOE geen DRUGS ALS JE RIJDEN MOET

Een gezellig feestje, een borrel, een avondje stappen, een festival. Supergezellig! Steeds vaker wordt dat geluksgevoel versterkt met een pilletje, een ballonnetje of een andere drug. En ook steeds vaker stappen mensen daarna nog achter het stuur. Levensgevaarlijk.

Hoe lang niet rijden?

Bij drugs geldt hetzelfde als alcohol. De gemiddelde tijd dat je moet wachten voordat je weer aan het verkeer mag deelnemen, hangt van verschillende factoren af. Denk aan je lichaamsgewicht, het type drug en de mate waarin je gebruikt. Bovendien is één nachtje slapen vaak onvoldoende om weer helder genoeg te zijn.

10%

In ongeveer 10% van de ernstige verkeersongelukken rijden onder invloed van drugs een rol speelt?

Drugsgebruik in combinatie met alcohol in het verkeer de kans op een ongeluk met maar liefst 200x keer kan vergroten?

200x

Lachgas ervoor zorgt dat je minder goed waarneemt? Zelfs als het inhaleren van lachgas nog maar een paar minuten geleden is.

Een belangrijk kenmerk van XTC zelfoverschatting is? Als je onder invloed van XTC achter het stuur stapt, kun je risico’s veel minder goed inschatten. Bovendien neemt je concentratievermogen af en heb je minder ruimtelijk inzicht.

Cocaïne je het gevoel geeft dat je alert(er) bent, maar je in werkelijkheid meer risico’s neemt en sneller en agressiever gaat rijden?