DOE geen DRUGS ALS JE RIJDEN MOET
Een gezellig feestje, een borrel, een avondje stappen, een festival. Supergezellig! Steeds vaker wordt dat geluksgevoel versterkt met een pilletje, een ballonnetje of een andere drug. En ook steeds vaker stappen mensen daarna nog achter het stuur. Levensgevaarlijk.

Hoe lang mag je niet rijden?
Bij drugs geldt hetzelfde als bij alcohol. De gemiddelde tijd dat je moet wachten voordat je weer aan het verkeer mag deelnemen, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je lichaamsgewicht, het type drug en de mate waarin je gebruikt. Bovendien is één nachtje slapen vaak onvoldoende om weer helder genoeg te zijn.
Meer weten over drugs in het verkeer? Ga naar Teamalert.
Waarom?
Rijden onder invloed van drugs heeft een negatief effect op je rijgedrag. Dit effect is afhankelijk van welke drugs je hebt gebruikt:
Door verdovende middelen zoals hasj en wiet reageer je trager en is je concentratievermogen slechter. Zo kun je een overstekende voetganger te laat zien.
Lachgas zorgt ervoor dat je zicht en gehoor vervormt. Ook ervaar je duizelingen en een bijna-bewustzijnsverlies. Hierdoor verlies je makkelijk de controle.
Middelen zoals XTC, cocaïne en speed zijn gevaarlijk omdat je jezelf overschat en daardoor onverantwoorde keuzes kunt maken.
Onder invloed van paddo’s en 2C-B krijg je een verstoorde waarneming. Hierdoor zie je dingen anders dan dat ze zijn.
Wat zijn de gevolgen?
Het rijden onder invloed van harddrugs is verboden. Doe je dit wel? Dan zijn dit de gevolgen:
- je kunt een boete tot €21.750,- krijgen
- je kunt je rijbewijs kwijtraken
- je betaalt zelf de kosten voor een onderzoek door een arts van minimaal €1.200,-
- je gaat maximaal een jaar de gevangenis in
- je krijgt een aantekening op je strafblad: hierdoor kan je niet meer elke beroep uitoefenen
Kortom, drugsvrij is de beste en veiligste keuze!
