Rijden door de mist
?

Mist vermindert het zicht, waardoor je gevaren moeilijker opmerkt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Moet je toch de weg op? Onderstaande tips vertellen je hoe je het beste kan rijden in de mist.

Let hier op

Zet de juiste verlichting aan

Heb je slechter zicht door mist? Zet dan altijd je dimlichten aan. Is het zicht minder dan 50 meter? Dan mag je het mistachterlicht aanzetten. En de mistlampen aan de voorkant? Die mag je pas aanzetten als je minder dan 200 meter ziet. Vind je dit lastig om in te schatten? De afstand tussen hectometerpaaltjes is 100 meter. Maak geen gebruik van grootlicht.

Rij je met automatische verlichting? Wees je er dan van bewust dat deze functie mist niet ‘herkent’. Dit betekent dat de dimlichten niet automatisch worden ingeschakeld en je dit handmatig moet aanzetten.

Houd afstand en pas je snelheid aan

Verdubbel de afstand tot je voorligger en halveer je snelheid. Dan heb je meer tijd om te reageren op onverwachtse situaties. Rijd dus niet te dicht op andere voertuigen, ook al heb je het gevoel dat het je zicht verbetert.

Wees oplettend

Mist in het verkeer is gevaarlijk. Let daarom extra goed op.

  • Volg de lijnen op de weg om op juiste rijstrook te blijven en haal niet in.
  • Wees voorbereid om snel te moeten remmen. Door de mist is het zicht beperkt en zie je andere weggebruikers en obstakels slecht.
  • Zet je raam een stukje open om te horen wat er in de omgeving gebeurt. Zo kun je beter inschatten wat er buiten de auto afspeelt