BEN JE BOB?
ZEG HET HARDop!

Stel, je drinkt een wijntje bij het eten en je moet daarna nog iemand thuisbrengen. Of je baas haalt een fles wijn tevoorschijn tijdens de kerstborrel die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet gevierd. Of… het is gewoon heel erg gezellig. Een borrel is prima, maar niet als je nog moet (auto)rijden of fietsen. Neem daarom geen onnodig risico en spreek van tevoren af wie de Bob is. Dan komt iedereen na die gezellige avond weer veilig thuis.

Ben je met alcohol op verzekerd in het verkeer?

Heb je als bestuurder meer alcohol gedronken dan is toegestaan en veroorzaak je schade bij een ander? Dan kan de verzekeraar alle schade op jou verhalen. Beter dus om geen druppel te drinken.

Wat zijn de regels?

De hoeveelheid alcohol die je in je bloed mag hebben, is bij wet vastgelegd. Dit is niet voor iedere bestuurder gelijk: de regels voor beginnende bestuurders zijn strenger dan die voor ervaren bestuurders.

-5

Heb je korter dan vijf jaar je rijbewijs? Dan ben je een beginnend bestuurder. Haal(de) je je rijbewijs op je 16e? Dan ben je de eerste zeven jaren na het behalen van je rijbewijs beginnend bestuurder.

Een beginnend bestuurder mag niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in het bloed hebben. Voor mannen is dit ongeveer een standaardglas drank en bij vrouwen vaak minder dan een standaardglas.

+5

Heb je langer dan vijf jaar je rijbewijs? Dan ben je een ervaren bestuurder. Haal(de) je je rijbewijs op je 16e? Dan ben je na zeven jaar een ervaren bestuurder.

Een ervaren bestuurder mag niet meer dan 0,5 promille (0,05 procent) alcohol in het bloed hebben. Dit staat bij mannen gelijk aan het drinken van ongeveer twee standaardglazen alcohol en bij vrouwen is dat wat minder.

Let op!

Alcohol wordt in verschillende glazen geserveerd. Met een standaardglas wordt de hoeveelheid van een drank bedoeld waarmee je 10 gram alcohol binnenkrijgt.

Waarom?

Het risico op het veroorzaken van een ongeluk neemt al toe na het drinken van één glas alcohol. Dit komt doordat:

  • Je inschattingsvermogen afneemt.
  • Je reactievermogen vertraagt waardoor je gevaren te laat ziet.
  • Jezelf overschat en daardoor meer risico’s neemt.
  • Je motoriek afneemt waardoor je bijvoorbeeld gaat slingeren.

Het veiligste is dus om helemaal geen alcohol te drinken als je moet rijden.

Oeps! Geen BOB
geregeld?
Zo kom je
toch veilig
thuis!

Ben je vergeten om een Bob te regelen? Met deze tips kom je toch veilig thuis:

Neem de nachtbus of een taxi naar huis.

Laat je ophalen door een vriend die niet heeft gedronken.

Blijf bij vrienden slapen. Zo duurt het feestje nog wat langer en reis jij de volgende dag nuchter naar huis. Belangrijk om te weten: je lever heeft anderhalf uur nodig om een standaardglas alcohol te verwerken. Als je ’s avonds veel drinkt, kun je de volgende ochtend nog te veel alcohol in het bloed hebben om te mogen rijden.

En nee, het drinken van koffie of veel water zorgt er niet voor dat alcohol sneller afbreekt.